PODRŠKA: Ako p. Ike nije kriv, zašto ga udarate?

Svećenik i redovnik Družbe Isusove, pater Ike Mandurić, je ušutkan. Naređeno mu je od redovničkoga poglavara da izbriše objavu i ugasi svoj facebook profil. To se zbilo nakon ovih rečenica: "Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere“.Pitati se: Je li pater Ike išta učinio krivo, loše, je li iznio krivi nauk Crkve, je li u istini povrijedio ikoga, je li prekršio poslanje svećenika? To su pitanja koja vape za odgovorom. Evo moga stava.
1. Kad je Isus pred svoju muku stajao pred velikim svećenicima Anom i Kaifom jedan od nazočnih slugu pljusne (udari) Isusa govoreći: “Tako li odgovaraš velikom svećeniku?” Na to je Isus kazao: “Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?” Po ovom principu je od „velikoga svećenika“ cenzurom udaren p. Ike Mandurić. Nadređeni koji su mu naložili brisanje profila i teksta u kojem brani izvorni i čisti nauk Crkve nisu se potrudili obrazložiti što je to p. Ike krivo napisao. Eto, dajte priopćenje i kažite koja je krivica p. Ike? Je li mu jedina krivica što je prozvao predsjednicu? Da je u pitanju niže rangirani vjernik bi li isto bio p. Ike ušutkan?
2. No, meni se upitati i slijedeće – to mi se čini logičnim i poštenim: Tko je, kako i čime „prisilio“ nadređenoga provincijala kako bi ušutkao svoga pastira? To mi se nameće važnijim pitanjem od upita kako je taj provincijal ušutkao p. Iku. Ovime, stoga, izražavam žaljenje i provincijalu koji je očito podlegao pritiscima!
3. Pater Ike je o katoličkome nauku upozorio predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je javna osoba, koja je prisegla na Ustav izgovarajući riječi „Tako mi pomogao Bog!“. Zar je Božji pastir, koji je pozvan govoriti „bilo to zgodno ili nezgodno“, trebao šutjeti vidjevši kako se promiče protukatolička praksa prakticiranja joge? Predsjednica je s radošću pjevala „Krist na žalu“, ali očito treba svakoga, pa i predsjednicu, upozoriti da je taj Krist ipak bio na žalu, a nije bio na prostirci za vježbanje hinduističke religozne prakse zvana joga.
4. Napis p. Ike ne treba shvaćati kao političko pitanje niti je ono u funkciji predizborne kampanje. Napis p. Ike je čisto vjersko pitanje, pitanje kršćanske pouke, pitanje vjeronauka. Svi koji ga žele prebaciti na politički kolosijek čine pogrješku. Svećenik je dužan naviještati nauk Isusa Krista koji se po Učiteljstvu Crkve čuva, produbljuje i naučava. Zar ćete reći da je svećenik kriv što vrši svoju službu? Pater Ike je samo vršio svoju službu. Problem i jest u tome što je to našem društvu neobično. To je možda i zato što mnogi pastiri, u ime političke i društvene korektnosti ili konformizma, ostaju po strani i skrivaju se na Pilatovu dvoru.
5. Pavao u poslanici Timoteju piše: „Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati.» (2. Timoteju 4,3-4). Hoće li naše društvo, pa i neki predstavnici Crkve, sve učiniti da se Božji pastiri priklone ovima koji govore ono što godi ušima moćnika? Je li namjera udaljiti svećenike od zdrava nauka i početi ih učiti pričati bajke? Pater Ike nije iznio bajku, nego je izrazio zdrav nauk koji glasi: Joga je nespojiva s kršćanstvom! Ako je joga, kako neki podvaljuju, samo tjelovježba, zašto je ne izvode kineziolozi, nego nam dolaze učitelji iz Indije i preko svojih suradnika šire tu praksu. Ne treba zanemariti ni činjenicu kako je to veliki biznis. Stoga, ni tu nije nemoguće tražiti izore vike na p. Iku.
6. Pateru Iki dajem punu podršku, dajem mu podršku jer znam kako tu podršku nije lako dobiti javno od svećenika. To je nalik prispodobi koju Isus pripovijeda o onom premlaćenom i iznemoglu čovjeku pored kojega prođoše i Leviti i svećenici, a tek mu nepoznati Samarijanac iskaza pažnju i pomoć. Mnogi će u svoja četiri zida, pa i svećenici, kazati: Pater Ike je u pravu, ali malo će ih, zbog njegove „svetosti“ karierizma o tome javno izreći stav. Pater Ike je za nas, za vjeru, za istinski Isusov nauk podmetnuo svoja leđa. Hvala mu.
7. U konačnici, pater Ike je samo stao na vrata Crkve, isto kao onda kad je stajo na njima one noći na Markovu Trgu kad su htjeli nasilno privoditi hrvatske branitelje. I sada je p. Ike stao na vrata i kazao: Neće joga ući u hram Isusa Krista!
Fra Mario Knezović/fratar.net