Što spaja Nikoletinu Bursaća i Lovru Kuščevića

Umjesto verbalnoga delikta iz prošlosti uvodi se termin govor mržnje. Pripremite spavaćice za izdržavanje zatvorskih kazni!

Jedan hrvatskih uznik kojega je komunistički sustav često progonio, sudio, pritvarao i ugnjetavao zbog verbalnoga delikta kazao je slijedeći savjet: „Najvažnije je u sustavu represije da vam je spavaćica (pidžama) uvijek spremna“. Time je jasno izrekao kako za ljude koji žele slobodno misliti, pisati i opirati se jednoumlju slijedi zatvor, a u zatvoru je potrebna spavaćica, treba kaznu odležati. Sagledavajući trenutne namjere političkoga vodstva u Hrvatskoj bit će dosta onih koji će završiti iza „brave“ ako budu pisali i govorili ono što se vlasti ne sviđa i vođama svjetskoga poretka ne dopada. Naime, pod krinkom suzbijanja govora mržnje, želi se ograničiti i zabraniti sloboda govora koja nije po ukusu moćnicima. Tako smo u komunizmu, koji je gušio sva ljudska prava i medijske slobode, imali verbalni delikt zbog kojeg su ljudi pritvarani, mučeni i maltretirani, a sada ćemo imati to slično pod izrazom govor mržnje. Strašno je do koje mjere idu oni koji su uzurpirali vlast, koji su na lažima skrpali parlamentarnu većinu, koji preziru svoje birače, koji guše referendumske inicijative itd. Za takve nije govor mržnje kad predstavnik te vlasti Lovro Kuščević proziva da su potpisnici referenduma nepismeni i traljavi, te da inicijatori referenduma lažu i obmanjuj. Ne. To je po Kuščeviću govor strastvene ljubavi i plemenite istine.  Iznoseći mračne namjerama Plenkovićeve vlade Ivica Šola je zapisao: „Ova vladajuća koalicija je nastala na lažnoj vijesti koju je rekao šef HNS-a Ivan Vrdoljak: Neću s HDZ-om, nema šanse, govorio je. Par dana, eto ga s HDZ-om. Lažna vijest je to na kojoj počiva hrvatski politički sustav.“ Eto, takvi nas sad žele poučavati istini i širenju poruka snošljivosti. Njih kao da uopće ne zanima što ta njihova snošljivost prelazi u nepodnošljivost!

Poseban je lik u toj priči Lovro Kuščević. Mislim da je na sceni Nikoletina Bursać, izmišljeni lik iz romana Branka Ćopića, da bi ga on mogao tužiti za plagijat svoga lika i djela. U onoj čuvenoj romanskoj epizodi, u kojoj Nikoletina Bursać dolazi kući, i odmah s vrata materi govori da Boga nema, mater ga u čudu pita a otkad ga nema, na što joj sin odgovara da ga od večeras nema jer je tako kazao partijski komesar. Tako je partija odlučila, kaže Nikoletina. “Pa tko će nam onda dati dragu kišu, kad Boga nema?“, pita majka sina Nikoletinu. On joj odgovara da neće nitko, da nam kiša više i ne treba, jer kada dođe oslobođenje, kiše neće ni trebati, nego će se njive orati ljudskim karakterom. Tako je to Nikoletina Bursać „ukinuo“ Boga, a čovjeka stavio iznad svega. Po sličnoj špranci djeluje i Lovro Kuščević. On što kaže to je „svetinja“ za HDZ i narod koji pije takve plitke govore. Jer tako je odlučila partija ili kako se to danas kaže da su odlučila stranačka tijela. Ja bih se mogao i složiti da su to odlučila „tijela“ bez savjesti i uplitanja zdrava razuma. Kuščević je toliko napamet naučio određene rečenice  i fraze da se i sam splete u toj recitaciji pa mu, premda tvrdi da se radi o puno manjem broju potpisnika, izleti da je ipak 400 tisuća potpisa za referendum. Vjerojatno je on, sad tako ispada, i ono kad je izgovorio „Hvaljen Isus i Marija“ naučio naizust bez uvjerenja u to što izgovara. Možda je tada tako rekla partija ili stranačko tijelo? Tako će vladajući ušutkati kritičare, posmicati neovisne internet portale, utjerati u red analitičare,  udruge koje se bore za promicanje vrednota će proglasiti nepoćudnima i rušiteljima ljudskih prava, komentatore na internetu i društvenim mrežama će procesuirati i zatvarati.

Sve će biti kao u svijetu opisanom u Orwellovoj Životinjskoj farmi u kojoj su “sve životinje jednake, no neke su ipak jednakije.” Ove jednakije žele sve stjerati u svoju štalu. Neće prepustiti ništa slučaju. Neće dopustiti okupljanje naroda koji se saziva putem društvenih mreža. Neće dopustiti procjene, analize i kolumne koje im nisu po volji. Jer ono što vlasti nije po volji to će jednostavno proglasiti govorom mržnje. Po njima bi tako Valentinovo trebalo biti svaki dan. Neki analitičari pišu da se vlast na ovo odlučila uoči europarlamentarnih izbora. Vide da u javnosti gube. Vide i osjećaju da je narod, koliko-toliko, počeo misliti glavom. To sve treba zaustaviti u ime partije/ija koje drže monopol nad naciom i procesima u državi. Oni zaboravljaju da je u demokratskome sustavu narod suveren, a ne vlast. Međutim što ja tu imam „cmizdriti“ jer ako je Nikoletina Bursać/Lovro Kuščević tako rekao ima da se pokorim, trpim, šutim i sprema spavaćice za zatvorske ćelije. Pripremite i vi svoje. Nama, unatoč svemu, ostaje tako poznata stvar kao program: „Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!“

dr. fra Mario Knezović/Naša ognjišta/fratar.net