Trump, Antikrist i demokratski teror

Dobro je početi vjerovati u Ameriku koja neće blokirati hrvatske diplomate iz BiH samo zato što se oni ne sviđaju onima koji na Baščaršiji ispijaju „kahvu“. Dobro je, što se iskreno nadam, da dragi gost u Američkome veleposlanstvu u Sarajevu neće više biti Samir Kaplan, stolački prijestupnik. A je li Trump Antikrist pročitajte u nastavku teksta.

Trump, Antikrist i demokratski teror

Zavjesa se spustila na predstavu i show zvani američki izbori. Elektori su, unatoč medijskim pritiscima, dali glas Trumpu. Inauguracija može početi s pripremom. Ne treba bistre pameti kako bi se složili da je Amerika bila pred klasičnom moralnom dvojbom koja se rješava onim poučkom „biraj manje zlo“. I dok je ta ista Amerika drugima kadrovirala, birala ili odobravala kandidate sebe su zapustili. Ispade da je najlošija sjekira u kovača! No, možda je njima, tim Amerikancima, važnije tko će biti predsjednikom u nekoj od europskih zemalja ili na Bliskome istoku nego u vlastitome dvorištu. Ili su, možda, čisteći tuđa dvorišta, izgubili metlu da ispred svoga praga pometu. Ono što svakako treba reći je slijedeće. Izbor Donalda Trumpa nije nikakav revolucionaran zakret mišljenja u Americi kako mnogi pišu i analiziraju. Više glasova je sveukupno dobila Hillary Clinton. Međutim izborni sustav je takav da ti to ne vrijedi ništa. Stoga, smatrati da se u Americi nešto značajno promijenilo je priča za naivne. Republikanci su na prijašnjim izborima znali ostvarivati i bolje rezultate ali nisu uspijevali imati predsjednika. Sustav izbora elektora i princip gdje osvajaš sve ili ništa demokraciju može dovesti do apsurda. To je mogao biti takav apsurd da je primjerice neki od kandidata mogao sveukupno dobiti više glasova, ali bi ostao samo na simbolična dva posto osvojenih elektora. Ovaj mizerni postotak dobio bi zbog toga što ima samo nekoliko saveznih država gdje se razmjerno dijele glasovi birača.

Što je očito da je nastalo nakon izbora? Nakon objave rezultata nastao je kaos. Prosvjednici iz tabora Demokrata zaposjeli su ulice. Osporavaju izbor Trumpa. Ima i ranjenih. Razbijani su lokali i devastirane ulice. To je „demokracija“ na američki način. Je li to demokracija ili nasilje? To je pravi upit. Kad bi se takvo što dogodilo kod nas pisali bi ti isti kako smo divljaci, barbari, balkanci koji ne poštuju demokratske vrijednosti. No, ja bih ustvrdio da su Amerikanci drugima demokraciju nasilno donosili, a sada im se to nasilje vraća kući. Svaki Lesi, pa taman bio i pas, se vraća kući. Ti pripadnici Demokrata su prije izbora, misleći da će sigurno pobijediti Clinton, pozivali Trumpove pristaše da moraju priznati rezultate izbora. Međutim kad se dogodilo drugačije oni čine ono što su drugima osporavali da imaju pravo. Ovi kao da su u Kumrovcu završili škole i kao da su im članovi odreda „Crvene Hrvatske“ držali kolegije iz demokracije.

Što može ponuditi Trump? To je upit na koji ni on sam ne zna odgovor. Njegovi govori prije izbora su bili jedno, a nakon izbora drugo. Vjerojatno će raditi treće. Preko noći je opet postao Amerikanac. A to Amerikanac znači puhati u isti rog u koji su i prethodnici puhali, slušati glas velikih ekonomskih korporacija, tražiti jeftin plijen u zemljama gdje nasilno treba uspostaviti demokraciju, pribavljati tržište za rat itd. To je sustav u kojem državni interes odlučuje o predsjedniku, a ne predsjednik o državnome interesu. Istini za volju dobro je da je došlo do promjene političkoga stava kojim je u Americi upravljala Demokratska stranka. Dobro je da neće Hillary Clinton biti predsjednica. Već sama ta činjenica je dovoljna. Dobro je, u što vjerujem, da Amerika neće biti više na strani onih koji uzimaju prava Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Dobro je da je Trump prestao biti politički korektna osoba. Umorili smo se od političke korektnosti, a zapravo stvarne i djelatne nekorektnosti. Dobro je da je Trump pokazao da se uoči izbora ne treba umiljavati biračkome tijelu. Bio je grub, neodmjeren, vrijeđao je mnoge, lupetao je. To je našlo plodno tlo. Ne kažem da treba tako govoriti. Ali smatram da je manje štetan onaj koji „lupeta“ nego onaj koji laže i tako se dodvorava biračkome tijelu. Dobro je, što se iskreno nadam, da dragi gost u Američkome veleposlanstvu u Sarajevu neće više biti Samir Kaplan, stolački prijestupnik. Dobro je da ćemo možda doživjeti Ameriku koja neće uskraćivati svoje vize zbog verbalnoga delikta i drugačijega mišljenja od onoga koje se propovijeda u Buzinu. Dobro je da počnemo vjerovati u Ameriku koja neće blokirati hrvatske diplomate iz BiH samo zato što se oni ne sviđaju onima koji na Baščaršiji ispijaju „kahvu“.

I još je nešto u svemu dobro. Razočarat će se zlokugi navjestitelji propasti svijeta neumorno govoreći da će Antikrsit doći kao moćni vladar svijeta i da će biti lijep, šarmantan, zavodljiv i nježan. Trump po tome nije Antikrist. Nije lijep, nije šarmantan, niti je nježan. Možda je jedino zavodljiv. 

fra Mario Knezović/Naša ognjišta/fratar.net