Je li biskup Komarica ustaša, četnik ili balija?

Kaže nam Sveto pismo da će lisice imati jazbine i ptice gnijezda, a Sin čovječji (Isus – duhovni pastir) neće imati gdje nasloniti glavu. Taj poučak možemo kontekstualno primijeniti na banjalučkoga biskupa Franju Komaricu. Zašto? Zato što taj pastir, uslijed medijske hajke, nema gdje nasloniti glave niti može naći mjesto gdje će biti shvaćen. Na biskupa Komaricu sručila se verbalna, valjda će na verbalnoj i stati, hajka nakon što je rekao da je prostor Republike Srpske i Banja Luka za Hrvate Bleiburg. Ajme majko. Zar se to smije reći? Da smije se reći i treba reći i neka je rekao. Ako je zabranjeno iznositi istinu onda održimo tečaj o tome kako biskup treba iznositi laži. Biskup Komarica je rekao istinu potkrepljenu činjenicama. Prije rata i čišćenja Hrvata i Bošnjaka iz RS-a tamo je živjelo oko 150.000 katolika. Danas na prostoru RS-a živi oko 11.000 katolika, uglavnom Hrvata. Pitamo se gdje su nestali onih 139.000? Možda su otišli na ljetovanje pa će se uskoro vratiti!? Dakle biskup Komarica je izrekao bolnu i tužnu istinu i radi istine je napadnut, prozvan i diskreditiran. Sad je najedanput, razumije se, biskup Komarica ustaša. 

No, taj „ustaša“ je prije par godina bio „izdajnik“ i „četnik“. Kako to mislim? Sjetimo se kako je, 2012. godine, bio prozvan, pa i izvrijeđan verbalno, kad je primio odlikovanje od predsjednika Republike Srpske. Mnogi su tada ustvrdili, i ja tvrdim, da je nije trebao primiti taj orden upravo u ime ovoga Bleiburga o kojem i on govori da se dogodio na prostoru RS-a. No, vjerujem, to nije učinio iz uvjerenja nego iz potrebe pomirenja i praštanja. To je kasnije i sam biskup potvrdio. Premda je pitanje kome praštati ako se nitko ne kaje! I tu priča o biskupu Komarici nije stala. On je prije nekoliko dana, dok se u Banja Luci otvarala središnja džamija, ušao u džamiju i molio se. Tu fotografiju prenijeli su svi mediji. Većina je s poštivanjem gledala tu njegovu gestu. Međutim bilo je i onih koji su zaključili da je biskup Komarica „balija“. Eto to vam je milje u kojem djeluje biskup Komarica.

Tko je zapravo on pitamo se nakon svega? Eto, sad je u očima nekih Srba „ustaša“, u očima nekih Bošnjaka je „četnik“, u očima nekih Hrvata „balija“. Ništa od toga on nije. On je pastir koji naviješta svome malobrojnome stadu, naviješta i onim rastjeranim ovcama (i crnima i bijelima) i pušta suzu za nevino pobijenima i etnički očišćenima. On je onaj, poput Svetoga Ivana, glas vapijućih u pustinji. On je onaj koji, takva smo država, gluhima šapće, ćoravima namiguje i zločincima o pravdi govori. To su činjenice, a sve ostalo je dnevna politika i propaganda.

Fra Mario Knezović/fratar.net