Ljetovanje na kredit

Svojedobno smo čitali kako je bračni par odglumio da je bio na tjednome putovanju i odmoru u Grčkoj. Uredno su zatvorili kuću, spustili rolete na prozorima i, što je najvažnije, ponosno rekli susjedima da ih nema tjedan dana zbog odlaska na odmor u Grčku u luksuzni hotel. No, nakon nekoliko dana „kućnoga zatvora“ tu obitelj je odao njihov pas. Čak ni pas nije izdržao tu glumačku predstavu i „pasija posla“. Tako se otkrilo da su sve te dane bili u kući, a ne nikako na luksuznome odmoru u Grčkoj. Ne treba biti previše domišljat kako bi zaključili da su tu predstavu izveli kako bi se prezentirali kao bogata obitelj koja odlazi na odmor na atraktivnu i daleku destinaciju. Važnije je im je bilo da susjedi i prijatelji pričaju o tome kako su na odmoru, nego li da se stvarno odmaraju pa makar u vlastitome dvorištu.

Nije to ništa čudno u svijetu pokazivanja i dokazivanja. Svijet sve više sliči na predstavu s lošim glumcima. Mnogi će sve učiniti kako ne bi bili „mimo svit“ i premda nemaju mogućnosti odlazit će na ljetne i zimske odmore. Ako je vjerovati nedavnome istraživanju iz Bosne i Hercegovine će ovoga ljeta na odmor ići mnogi, a jedna trećina će kreditom pokrivati te troškove. Suludo! Krediti se ne uzimaju za odmor, nego se, ako se čini nužnim, krediti podižu kako bismo pokrenuli neki posao gdje bi radeći zaradili pa onda od zarađenoga išli na zasluženi godišnji odmor. Međutim, teško se mnogima othrvati nametnutome ritmu kako se treba živjeti „na visokoj nozi“, bez obzira što se tako s „visoke noge“ olako pada i posrće. Nije žvaka za seljaka! Ljudi zapadaju u dužničko ropstvo, goste se i časte posuđenim novcem kojega, uglavnom, svojim zajmodavcima ne vraćaju. U svoj toj tužnoj, ili bolje rečeno, primitivno-komičnoj priči najvažnije je dokazati susjedima i prijateljima kako se negdje ljetovalo ili zimovalo.

S druge strane, imamo one razboritije, koji će i svoj godišnji odmor iskoristiti kako bi dodatno radili, pošteno zaradili, i uživali u trudu i znoju svoga lica. Očito smo još uvijek, barem dijelovi države gdje je komunistički socijalizam bio u procvatu, naviknuli odmarati uz morske valove uz stalnu pomisao kao će netko drugi platiti našu neodgovornost i lagodan, neodgovoran život. Prošlo je vrijeme kad je sindikat plaćao ljetovanja partijskim kadrovima. Usuđujem se zaključiti da su oni koji na pozajmicu ili kredit idu ljetovati osim financijskoga bankrota doživjeli i bankrot zdravoga razuma. Hoće „raja“ kruha i igara!

fra Mario Knezović/Naša ognjšta/fratar.net