Papa Franjo suspendirao rastrošnoga biskupa

Papa Franjo do daljnjega je udaljio s dužnosti biskupa njemačkoga grada Limburga Franza-Petera Tebartza-van Elsta koji je potrošio 31 milijun eura na obnovu svoje rezidencije. Odluka je objavljena dva dana pošto je limburški biskup došao u Rim kako bi objasnio svoje postupke, javlja Hina.

- Sveta Stolica smatra prikladnim da biskup Tebartz-van Elst napusti svoju dijecezu do završetka istrage koju provodi Crkva u Njemačkoj – navodi se u vatikanskom priopćenju.

Ponašanje limburškog biskupa, kojeg su njemački mediji prozvali ‘biskupom de luxe’, izazvalo je velik skandal u Njemačkoj. Njemački katolici plaćaju porez Crkvi kao dio svog poreza na dohodak i mnogi su bili šokirani Tebartz-van Elstovim rasipništvom. Ispred biskupskog dvora u Limburgu bili su organizirani i prosvjedi na kojima se tražila njegova ostavka.

Originalni troškovnik obnove biskupske rezidencije u Limburgu premašen je deset puta. Između ostaloga, tome su pridonijeli biskupovi zahtjevi da mu se ugradi kada vrijedna 15.000 eura, masovan konferencijski stol za 25.000 eura i privatna kapelica koja je stajala 2,9 milijuna eura.

Franz-Peter Tebartz-van Elst biskupom Limburga, dijeceze koja obuhvaća 700 tisuća stanovnika i u sastavu je nadbiskupije u Kölnu, imenovao je papa Benedikt XVI. krajem 2007. godine.

Tebartz-van Elst se od optužbe branio tvrdnjama da se zapravo radi o računu za deset različitih projekata i da je troškovnik porastao jer se radilo o obnovi zgrada koje su pod kulturno-povijesnom zaštitom.

Vatikan je objavio da je papa Franjo donio odluku o suspenziji na temelju objektivnih informacija, čime se sugerira da Vatikan nije djelovao pod pritiskom medija i javnosti. (hina.hr/bitno.net)