Ne želim savjetovati kome dati glas, ali u ime istine i pravde treba izići na izbore

Građanska je dužnost, dodao bih i moralna obveza, izići na izbore gdje se biraju politički predstavnici za buduće odgovorne službe na državnoj, federalnoj i županijskoj razini. Možda ste, i s pravom, razočarani političarima i njihovim načinom obnašanja vlasti? Taj dojam vas ostavlja kod kuće i zbog toga nećete izići na izbore. To je pogrješan stav. Upravo ako želite bolje društvo, pravednije, s jednakim šansama za sve, bez korupcije, trebate izići na birališta. Svojim izlaskom pokazujete da vam je stalo do općega dobra. S kršćanske pozicije gledano, stalo vam je da uređujemo društvo po vrednotama koje izviru iz samih Božjih zapovijedi.

Izlazak na izbore treba biti naš javni govor. Izlazak na izbore treba biti oslobođen svakoga straha, pritiska, ucjene, prijetnje. Upravo, ako vam netko takav što čini, znajte da takvima ne treba dati glas. Sloboda odlučivanja ničim ne smije biti ucijenjena. Izbora imate. Višestranačje se koliko-toliko razvilo. Ostavite po strani tuđa mišljenja, uvjeravanja, očitovane potpore. Vi konačno poslušajte sebe. Toliko ste vrijedni da čujete svoje mišljenje. Imate li ga?

Zbog političke pismenosti, u koju ne sumnjam, s naše hrvatske pozicije važno je naglasiti kako postoje izbori za tri razine. Primjerice gdje su u trima županijama Hrvati apsolutna većina (Zapadnohercegovačka, Posavska, Herceg-Bosanska), ne vidim razloga za sotoniziranje jedni drugih – ta istoga smo roda i vjere. Barem tu možemo različito promišljati i različite političke putove (stranke) birati bez straha od majorizacije. Na drugim razinama se nadati da će Hrvati biti legitimno predstavljani od onih koje su Hrvati, po svom izboru od ponuđenih kandidata, birali. Tražeći takvu pravdu i poštivanje volje birača, također nije nevažno upozoriti kako se nitko ne bi smio usuditi krivotvorinama korigirati izbor glasača dopisivanjem glasova ili brisanjem onih koji su glasovali. To je izborni zločin, bez obzira s koje strane i s kakvim motivima dolazio. Izbori moraju, u ime Boga, biti pošteni.

Na kraju, naravno, poštujući vašu slobodu, vaše dostojanstvo, vašu pamet, neću vam nikada savjetovati kome ćete dati glas. To nije posao fratra i svećenika. Želim vam jedino savjetovati da svakako iziđete na izbore i ne ostanete lijeni, anemični, ravnodušni. S olovkom se, reče mudar čovjek, može više učiniti nego puškom!  

Dr. sc. fra Mario Knezović