Momak i djevojka mole na WhatsApp

Moderna mobilna i računalna tehnologija je toliko ušla u pore našeg društva da je danas teško zamisliti jednu obitelj na okupu u kojoj netko neće držati mobitel u ruci i pisati. Istina je da u određenim količinama Facebook, WhatsApp, Viber i mnoga druga čuda brze komunikacije  alijeniraju i deprimiraju naše društvo, a naročito mlađu populaciju. Često se (s razlogom) mladima zna reći kako gube vrijeme pišući dosadne i potpuno nepotrebne poruke, a čujemo kako dečku i curi u cjelodnevnom dopisivanju postane toliko dosadno da jedno drugo pita: Koliko si puta išao/la na WC?, Koje boje je šalica iz koje si pio/la kavu? i mnoga druga 'luda' pitanja.

Činjenica je da kritika stoji i s razlogom se nas mlade na taj način ponekad i kritizira. Međutim, nedavno sam doživio nešto što mi je promijenilo tako zamršenu sliku o 'dosadnom' dopisivanju jednog dečka i njegove cure, nešto što mi je ulilo nadu da sva ta čuda tehnike, uz sve prednosti i nedostatke, nisu bez veze. Naime, radi se o tome da dvoje mladih ljudi, dečko i njegova cura na ultramoderan način  zajedno  mole preko whatsappa. I to nije ona 'dosadna' molitva u dopisivanju, to je tako moćna stvar da se naježim svaki puta kada se toga sjetim. Nemam druge riječi nego: Genijalno! Najčešće su to molitva Očenaša, molitva za čistoću i zaštitu od napasti ili (u ovom slučaju) neke osobne molitve koje su oni napisali. Jedno od njih dvoje pošalje znak '+'(križ) što znači da oboje počinje molitvu čineći znak križa. Dečko pošalje slovo kojim počinje ta molitva (slovo Z za Zdravo kraljice) i on moli, a kad završi samo stavi točku. Tada na red dolazi ona koja moli svoj dio molitve i pri završetku također pošalje točku. I tako dalje sve do ponovnog znaka križa.

Kako mi ovaj par reče i pokaza, to čine dva puta na dan.  Svjedoče da se često znaju i malo 'zakačiti i posvađati', ali u jednom trenutku kada netko od njih pošalje sliku križa sve se zaboravlja i oprašta te počinje molitva i dopisivanje točkicama koje je sve samo ne dosadno i bespotrebno kakvim ga mi često smatramo. Tvrde da im Isus pomaže u životu i vezi, u življenju ideala čistoće tijela i srca kroz ovu neobičnu povezanost.

Osobno sam bio zadivljen ovime i zapravo sam opet iznova shvatio kako je biti katolik cool i sasvim moderno, kako se može i putem whatsappa moliti i voliti, kako se isplati živjeti prave kršćanske ideale i prihvaćati velike izazove u životu. Njihov mi je osmijeh bio dovoljan da potvrdim još jednu stvar, a to je da bez Boga čovjek nema ni dostojanstva, ni sreće, ni ljubavi te da je križ i molitva jedini pravi put za svaki mladi par. Bog nije slučajno dopustio svijetu da okrije facebook, whatsapp i mnoge druge stvari, već i On želi da tu bude prisutan. Pozovi ga svojim točkama i križevima i bit ćeš ispunjen.


P.S. Odluči se i ti na molitvu na moderan način. Biti katolik je cool i moderno. I da, kada se počmete svađati, pošalji sliku križa, zaboravi sve i počmite moliti.
 

Piše: Bruno Penava, student